At blive forældre er på samme tid det lykkeligste og det hårdeste.

Denne artikel er betalt og lavet i samarbejde med https://www.kiddiezonen.dk/

At blive forældre er på samme tid det lykkeligste og det hårdeste.

At gå fra at være et par eller at være alene, til pludselig at have det fulde ansvar for et lille bitte menneskes udvikling og trivsel. Alle de ting vi gerne vil give vores børn med af gode værdier og oplevelser – og alle dem vi vil skærme dem fra.

Men det er jo sådan med livet generelt at der er mange ting vi ikke selv kan styre og bestemme.

Det samme gælder når vi bliver forældre og vi pludselig står der med vores baby i armene der skriger af sine lungers fulde kraft.

Måske bliver vi bekymrede, bange, frustrerede, kede af det, irriterede eller skuffede. Vi havde forestillet os vi skulle have en perfekt instagram barsel, med en baby i zen sovende i barnevognen og en kaffe i kaffeholderen på styret.

Og det kan vi også sagtens få senere – også selvom starten er hård og svær.

Selvfølgelig græder babyer, sådan er det. Men der er nogle der græder rigtig meget, nogle gange flere timer i træk eller nærmest det meste af deres vågne tid. Og sådan behøver det ikke at være.

Der er flere ting man kan gøre for at få en nemmere start på familielivet.

Hvis din baby græder rigtig meget, kan det fx handle om at der er noget der gør ondt et sted. De allerfleste gange er der heldigvis ikke noget farligt på spil – din baby er ikke syg eller fejler noget alvorligt, der er ’bare’ noget der måske er lidt i ubalance som generer.

Fx kan der efter en lang fødsel være ekstra sandsynlighed for at din baby har nogle spændinger i nakken, skuldrene eller hofterne hvis den har siddet lidt fast undervejs. Hvis det har været en meget hurtig fødsel, kan din babys hormon- og nervesystem være lidt i overload og det kan komme til udtryk ved meget gråd, uro og svært ved at sove godt. Ved kejsersnit kan der også være øget risiko for maveproblemer og mavekneb i starten, da babyen ikke får alle de gode bakterier med fra fødslen til at danne grobund for en stærk tarmflora.

Der er mange forskellige startproblemer man kan opleve hos sin baby i den første tid som forældre – de er alt sammen helt normalt og ikke farligt, men det er hårdt. For det er hårdt at gå igennem 3 måneder med gråd. Og heldigvis kan det også afhjælpes, så det ikke behøver at være 3 måneder med gråd.

Zoneterapi til babyer er en blid, men super effektiv, behandlingsform som kan afhjælpe alle de forskellige startproblemer i én og samme behandling. Zoneterapi fungerer på den måde at vi nede i fødderne har zoner for alle organerne og systemerne i kroppen. På den måde kan man behandle problemer som mavekneb og forstoppelse via zonerne for tarmsystemet, mavesækken og endetarmen. Ved spændinger i fx nakken, kan det behandles ved at massere zonen for nakken. Og på samme måde, kan man berolige hormonsystemet ved at massere de zoner der har med hormonsystemet at gøre. Hvis en baby har kolik, kan zoneterapi også afhjælpe det, da kolik ofte er en blanding af både luft i maven, uroligt hormon- og nervesystem og nogle gange også spændinger i selve det mekaniske system.

Zoneterapi er altså blid massage af fødderne og det nyder de fleste babyer. Nogle babyer falder endda i søvn under behandlingen. Det smarte ved zoneterapi til babyer, er også at det sagtens kan gøres under en amning eller flaske.

Zoneterapi kan også hjælpe når baby skal til at gå fra modermælk til rigtig mad. Der kan mange babyer døje med forstoppelse, og zoneterapien kan både hjælpe med at få gang i systemet og med at modne det til at kunne fordøje maden hurtigere.

Når man bliver forældre, kommer alle følelser i spil – også følelser man måske slet ikke kendte til i forvejen.

Der kan både være kæmpe lykke og stor ulykkelighed på samme dag.

Når man står med sit nyfødte barn i armene for første gang, kan man blive ramt af en stor usikkerhed og bekymring. For pludselig er det vores ansvar at vores barn har det godt. Og hvis vores baby græder meget, kan man føle sig som en fiasko som mor eller far. Og det gør ondt. Den gode nyhed er, at det er du ikke!

Du er en helt normal forælder. Sådan har vi alle sammen følt os fra tid til anden i forældreskabet.

Og endnu en god nyhed er, at der er én ting du kan gøre for at det hele bliver bedre. Når vores små babyer græder, kan de ikke berolige sig selv. De har brug for vores rolige nervesystem, til at berolige deres eget. Men nogle gange som forældre med en grædende baby i armene, kan det være rigtig svært at holde sit eget nervesystem roligt. Man bliver stresset, sveder, bliver ked af det, bekymret og alt muligt andet, der på alle måder udfordrer vores nervesystem. Alle forældre kender det: At have gået rundt alene med en grædende baby hele dagen og prøvet at få baby til at falde til ro, uden succes. Men i det øjeblik der kommer en anden ind ad døren og overtager, falder baby til ro med det samme.

 Dét er netop nervesystemet der er på spil der. Når din partner eller mor eller veninde kommer ind ad døren med et helt roligt nervesystem og tager over, bliver din baby rolig. Det er ikke fordi du er en dårlig forælder – du er bare en træt, udkørt eller stresset forælder. Men hvad så når du ER alene hjemme med den grædende baby? Det allerbedste for at få ro på sit nervesystem er, at trække vejret. Dybt og med lange ud pustninger. Hvis du har brug for det kan det også være en god idé at lægge din baby fra dig et øjeblik – også selvom baby græder, og så selv lige råbe i en pude, græde, lave sprællemænd, kramme dig selv eller hvad du synes kan hjælpe dig med at slippe frustrationen lidt. Din baby skal selvfølgelig ikke ligge alene og græde dag ind og dag ud, men din baby har bedre af at du tager dig et kort øjeblik end at du bliver mere og mere frustreret med baby på armen. 

Når man bliver forældre, kan man også blive overvældet af en masse uforløste følelser fra ens egen barndom. Fordi hvordan vi selv er blevet opdraget og mødt som børn i vores følelser, er som udgangspunkt det samme vi tager med videre i vores eget forældreskab.

Det er jo bare sådan at de færreste af os synes at vi har haft en helt perfekt barndom og at vores forældre altid har været fantastiske. Selvom vi har haft søde og rare forældre, er der som regel nogle ting vi ville ønske, havde været anderledes for os som børn, og det vil vi gerne gøre anderledes for vores egne børn.

Men det kan være svært at både blive helt klar over hvad og hvordan vi kan gøre det. Der kan familierådgivning eller terapi også hjælpe os til mere afklaring og råd og vejledning til hvordan.

Michella Pedersen
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Babylivet
Logo
Shopping cart